Dietetycy często przekonują nas, że rozpoczęcie dnia od porządnego posiłku ma ogromne znaczenie dla samopoczucia, zdrowia oraz estetycznej sylwetki. Mają na myśli zrównoważone śniadanie złożone z solidnej porcji węglowodanów. Przez lata powtarzano, żeby w miarę upływu dnia stopniowo zmniejszać ilość węglowodanów w posiłkach. Podsumowanie Warto [...]
[...] większe lub równe 250 mg na dobę nie znaleziono istotnego związku między spożyciem cholesterolu w diecie a śmiertelnością z powodu chorób serca. Komentarz Wyniki cytowanego badania bazują na modelach matematycznych i są obarczone określonym błędem. Ponadto na śmiertelność mogą mieć wpływ dziesiątki innych czynników i spożycie jajek może być w [...]
Chociaż wydawać by się mogło, że cholesterol jest substancją dobrze przebadaną, to jednak cały czas spotkać się można z błędnymi informacjami głoszonymi przez osoby bez odpowiedniej edukacji w kierunku żywności, żywienia i zdrowia. Dobrym na to przykładem jest przekonanie o tym, że sama zawartość cholesterolu w diecie jest jedynym czynnikiem [...]
Utrzymanie odpowiedniej do swojego wzrostu masy ciała i odpowiedniej równowagi między masą mięśniową a ilością tkanki tłuszczowej jest kluczowe dla osób starszych dla zapewnienia sobie zdrowia i dobrego funkcjonowania organizmu. Zarówno jednak nadwaga, jak i niedowaga stanowią zagrożenie dla człowieka. W jednym z ostatnich badań przeprowadzonych [...]
[...] w chorobie Parkinsona, cukrzyca, choroba Alzheimera. Reaktywne formy tlenu mogą być także przyczyną uszkodzenia komórek eksponowanych na niektóre ksenobiotyki. Wyniki badania Przed rozpoczęciem treningu użytkownicy SAA: mieli wyższe stężenia 8-OHdG (77.3 ± 17 vs. 57.7 ± 18.2 ng/mg), mieli wyższe stężenia MDA (85.6 ± [...]
Istnieje wiele rodzajów substancji farmakologicznych, które mogą mieć wpływ na pozbywanie się tłuszczu podskórnego czy wisceralnego. Niestety większość z dostępnych na czarnym rynku może spowodować ciężkie powikłania zdrowotne (beta-mimetyki, fenfluramina, sibutramina, fentermina) lub zabić (DNP). Niektóre ze środków stosowanych do leczenia [...]
O czym dowiesz się z tego artykułu? Witamina K2 występująca głównie w fermentowanych produktach mlecznych i sojowych. W ostatnich latach dowody z prospektywnych badań obserwacyjnych i badań klinicznych wykazały zmniejszenie ryzyka rozwoju cukrzycy typu 2 dzięki suplementacji witaminy K2. Badania te wykazały, że spożycie witaminy K2 zmniejsza [...]
[...] (kolarstwo, bieganie, pływanie) zaleca stosowanie większych obciążeń treningowych i diety o wysokiej zawartości węglowodanów i niskiej zawartości tłuszczu, niektóre badania wskazują na korzyści płynące z treningu o niższej intensywności dla poprawy wyników. Co ciekawe, opisano również zyski ze stosowania diety o niskiej zawartości [...]
[...] o inne mechanizmy adaptacyjno-obronne związane z tolerancją na androgeny (być może np. regulacja ilości SHBG lub szybsza deaktywacja w wątrobie). Jeśli chodzi o kofeinę to badania sugerują, iż regularne nadużywanie produktów ją zawierających sprawia, iż wspomniany ergogenik staje się nieskuteczny. Regularna konsumpcja kofeiny – jakie ma [...]
Coraz więcej osób testuje metodę odżywiania IIFYM, która staje się niezwykle popularna. Koncepcja tej diety polega na bardzo elastycznym i swobodnym podejściu do całości żywienia, być może ten aspekt wpłynął na to, iż coraz częściej zauważyć można, że metoda ta jest chętnie przeprowadzana i często polecana innym. Podsumowanie: dieta powinna być [...]
Nadmierne spożycie pokarmów wysokoenergetycznych, przyrost masy ciała (rosnące otłuszczenie, także jeśli chodzi o zasoby tłuszczu w tułowiu, np. tłuszcz wisceralny) są związane z rozwojem wielu chorób (cukrzycą, nowotworami, chorobami sercowo-naczyniowymi), zmniejszoną sprawnością i wzrostem śmiertelności. Wnioski Narzucenie diety jest lepsze [...]
[...] o to, czy beta alaninę można łączyć z kreatyną. Podobnie jak wyżej odpowiedziałem twierdząco. Nie bazuję tutaj wyłącznie na własnych odczuciach, potwierdzają to również badania naukowe, gdyż takie połączenie zwiększało zdolności anaboliczne (do budowania mięśni) kreatyny aż o 30%, niż wtedy gdy suplementowano wyłącznie kreatynę. Podsumowanie [...]
Przedstawię w skrócie najczęstsze problemy, na jakie napotykają osoby początkujące. Niektóre mogą się wydawać błahe, ale wcale takie nie są. Najczęściej powodem jest stosowanie maszyn, nie wolnych ciężarów. Postaw na fundamenty: podciąganie na drążku, inverted rows, przysiady ze sztangą, wiosłowanie sztangą/sztangielką, wyciskanie leżąc, [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru jodu, czyli pierwiastka chemicznego z grupy mikroelementów, pozostającego dla człowieka niezbędnym składnikiem pokarmowym. Ale co wtedy z białkiem…? Dobrym rozwiązaniem mogą być tutaj odżywki wysokobiałkowe, oparte na [...]
Wybierając idealną odżywkę białkową, należy wziąć pod uwagę wiele czynników. Najprawdopodobniej przyjdzie nam spędzić nieco czasu, eksperymentując z różnymi rodzajami odżywek i różnymi markami suplementów, zanim znajdziemy taki, który będzie nam najlepiej odpowiadał. W dzisiejszym artykule porównamy korzyści płynące ze stosowania odżywek opartych [...]
[...] z grupy amfetamin, sterydy anaboliczno-androgenne lub nadużywanie innych stymulantów), powoduje bezpośrednie uszkodzenie komórek śródbłonka, co wykazano in vitro i w badaniach na zwierzętach. Stres oksydacyjny wywołany przez homocysteinę miał wpływ na śródbłonek i zmniejszał dostępność tlenku azotu (silnego czynnika rozszerzający naczynia [...]
Szukasz sposobu na jak najbardziej efektywne spalanie tkanki tłuszczowej? Zwiększenie spożycia białka może być rozwiązaniem, którego szukasz. Przeczytaj, w jaki sposób większa podaż białka w diecie przyczyni się do lepszego spalania tłuszczu. Poprawa utleniania tłuszczu Osoby z nadwagą zazwyczaj cierpią na upośledzone utlenianie tłuszczu po [...]
Budowanie umięśnionej sylwetki nie jest tanim przedsięwzięciem, szczególnie jeśli uwzględnisz całkowite koszty nie tylko diety, ale i stosowanej farmakologii, suplementów, odżywek, innych produktów, różnego rodzaju regeneracji, zabiegów, bezpośrednich przygotowań do startu. Niektórzy zawodnicy deklarują astronomiczne koszty związane z uprawianiem [...]
W pierwszym etapie, zasoby podskórnej tkanki tłuszczowej muszą zostać rozbite. I tym zjawiskom się przyjrzymy. Triacyloglicerole zgromadzone w organizmie, jako podskórna tkanka tłuszczowa, podlegają najpierw lipolizie, następnie β-oksydacji (utlenianiu). Wskutek β-oksydacji powstaje acetylo-CoA. W wątrobie powstają ciała ketonowe, w tym [...]
[...] treningiem kolarskim czy sportów walki, to mięśnie wcale nie muszą tak samo odpowiadać wzrostem obwodów na trening niż gdyby ograniczyć się do samej siłowni. Istnieją badania, w których łączne treningi siłowo-aerobowe przynosiły dobre rezultaty u początkujących, niemniej mowa jest o osobach całkowicie „zielonych” (niedoświadczonych). Z [...]